Door het verleggen van de aanlanding van de Noorderbrug is er ruimte vrijgekomen om de Hoge en Lage Fronten opnieuw met elkaar te verbinden. In de afgelopen maanden heeft bouwer Strukton Civiel daarom vijf verkeersbruggen over de Cabergerweg gerealiseerd. Twee bruggen zijn bestemd voor autoverkeer, drie bruggen voor langzaam verkeer.
Cabergerweg: open donderdag 4 oktober
In de loop van donderdag 4 oktober gaat de Cabergerweg weer open voor alle verkeer. Bouwer Strukton gaat vervolgens ondergronds verder met de afbouw van de onderdoorgang tussen Hoge en Lage Fronten. De Lage Frontweg blijft nog afgesloten voor doorgaand verkeer. Naar verwachting rondt Strukton de ombouw van de Lage Frontweg eind november af.
Bruggen voor alle verkeer
Ter hoogte van Het Radium heeft bouwer Strukton Civiel in de afgelopen maanden vijf verkeersbruggen gerealiseerd. Twee bruggen zijn bestemd voor autoverkeer: een brug voor verkeer richting stadscentrum, een brug voor verkeer richting Maastricht-Noordwest en/of België. Drie van de nieuwe bruggen zijn aangelegd voor langzaam verkeer. De voetgangers- en fietsbrug ter hoogte van firma Pans (Kastanjelaan) is als eerste in gebruik genomen. Donderdag 4 oktober wordt de voetgangers- en fietsbrug bij het Kunstfront opengesteld. De laatst (vijfde) brug is uitsluitend bestemd voor voetgangers en verbindt de Lage Fronten met Het Radium.
Natuurlijk verloop tussen Radium en Frontenpark
De droge gracht is straks makkelijk en snel bereikbaar vanaf het Radium. Ter hoogte van de oude kazemat bouwt Strukton Civiel een betonnen trap op. Om ervoor te zorgen dat ook mindervaliden van en naar de droge gracht kunnen gaan, legt Strukton naast de trap een hellingbaan aan. Vanaf medio 2019 is het goed toeven rondom het Radium en Frontenpark!
Ruimte voor natuur en historie
In het ontwerp van de droge gracht is ruimschoots rekening gehouden met natuur. Open ruimtes tussen de verschillende kunstwerken en spijltjesleuningen zorgen ervoor dat zonlicht gemakkelijk de bodem van de gracht bereikt. Dat is ook nodig, want deze wordt grotendeels ingezaaid met gras. Behalve op de (schaarse) plekken waar geen zonlicht komt: daar brengt bouwer Strukton gravel aan. Resten van vestingwerken worden – waar mogelijk – verwerkt in de bodem van de droge gracht. Aan weerszijden van de droge gracht metselt Strukton een bakstenen muur die de betonnen wanden volledig bedekt. De muren zijn allereerst bedoeld om de wanden van de gracht een mooi aanzicht te geven. Tegelijkertijd zijn de muren ook bestemd voor planten en dieren in het Frontenpark. Zo komen er twee winterverblijven voor muurhagedissen in de noordelijke grachtwand. Verder wordt het metselwerk niet té strak afgewerkt: gaten en kieren in de voegen zorgen ervoor dat planten en (kleine) dieren goed gedijen in de droge gracht.
Lees meer over de droge gracht tussen Hoge en Lage Fronten
Fotografie: Fred Berghmans