Valentin Loellmann gaat per 1 december 2019 zijn designstudio onderbrengen in de voormalige Gasfabriek; een rijksmonument gelegen aan de Cabergerweg in Maastricht. Deze korte mededeling van 19 woorden en 5 cijfers staat voor een project dat, volgens een door Valentin Loellmann ingediend voorstel, een aantal jaren in beslag gaat nemen. De restauratie van het rijksmonument en het bedrijfsklaar maken van de werkplaatsen op de begane grond en de eerste verdieping, behoren tot de eerste twee fases. Wat volgt zijn de bouw van een tweeverdiepingenhoge botanisch kas met een aansluitende waterpartij, de aanleg van een beeldentuin met paviljoen én het inrichten van publieke en educatieve ruimtes en een aantal artist in residency-studio’s op de verschillende etages van de voormalige fabriek. Het gaat hier om een uniek atelierconcept, dat alles zegt over hoe Valentin Loellmann zijn kunstenaarschap ziet én hoe hij, van daaruit, relaties wil leggen met het publiek en hoe kunst daarin een plek hoort krijgen.
2010: atelier start in een loods aan het Volksplein
Vrij snel na zijn afstuderen aan de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving betrok Valentin Loellmann in 2010 zijn huidige atelier aan het Volksplein; een oude loods. Op dat moment met een aantal andere jonge kunstenaars natuurlijk, want de huur moest wél worden opgebracht. Vanwege snel succes en steeds grotere projecten kon en moest Valentin Loellmann het gebouw overnemen en verbouwen. En toen al was het concept, dat hij nu in de voormalige Gasfabriek wil realiseren, aan de orde. Een groot atelier, waar dagelijks zo’n vijf personen aan het werk waren en met een ondersteunende inspirerende omgeving. En die bestond en bestaat uit een publieksruimte waar regelmatig culturele activiteiten plaatsvinden; een botanische tuin met exotische plantensoorten én een tuin met waterpartij. Tot zover de studio aan het Volksplein sinds een aantal jaren.
2019: atelier uitbouwen in Gasfabriek
We zijn nu in 2019. Studio Valentin Loellmann zet zijn werk af in bijna alle werelddelen. Het team van medewerkers is gegroeid. Een grotere werkruimte geschikt voor meer medewerkers, voorzien van voldoende opslag en deugdelijk parkeer- en aan- en afvoerfaciliteiten, is een must. Maar Valentin Loellmann is trouw gebleven aan het unieke atelierconcept, dat hij aan het Volksplein op een kleinere schaal uitprobeerde en realiseerde en dat hij op de nieuwe plek aan de Cabergerweg uitgebreider wil voortzetten en uitbouwen. Dat concept komt voort uit zijn visie op wat kunst en design in en voor de toekomst zijn én de plek die die in de samenleving horen te hebben.
Werkwijze Valentin Loellmann
Valentin Loellmann beseft dat zijn werk vooral aftrek vindt bij mensen van ‘een aantal keer modaal’. Zorgvuldig ontworpen en gerealiseerde kunstproducten hebben nu eenmaal hun prijs. Maar dat mag, volgens hem, niet zeggen dat het werk van een kunstenaar – én dat van anderen – niet toegankelijk mag zijn voor een groter publiek. Wat Valentin Loellmann in en met zijn werk te zeggen heeft, is immers geen elitair verhaal. Integendeel. Essentiële begrippen als eenvoud en schoonheid én de kracht daarvan, daar waar deze overgaat in voelbare energie, keren daarin steeds terug. De connectie tussen deze essenties en de natuur ligt voor de hand.
Passend bij het gebied
Deze manier van cultureel ondernemen past perfect in de gemeentelijke visie op de ontwikkeling van het Sphinxkwartier en het daarin aanwezige Frontenpark en Radiumgebied. Geen reproductie van het vertrouwde ‘sjiek en sjoen’. In dit deel van de stad is de vernieuwing en het avontuur aan de orde. Toekomstgerichtheid wil immers ook zeggen dat jongere generaties hun plek moeten krijgen en vinden in de stad. Zeker als bewezen is dat leden van de nieuwe generatie – ook nog eens internationaal gezien – aanspreken en succesvol zijn.
Foto: Fred Berghmans